Батут и спортни стоки - полезна информация

Батут

Употребата на батут е доста популярна както в състезателни мероприятия, така и за нуждите на нечие лично забавление в задния двор. Надали има някой, който да не е наблюдавал любителски видеоклипове, на които се вижда как хора (или животни) скачат, падат, страдат и се забавляват върху опънатото платно.

Батут ( https://sportensklad.bg/sportni-stoki/batuti ) представлява здраво опънато парче подсилен плат, разпънато върху метална рамка с помощта на множество пружини. Върху въпросния плат хората подскачат с цел забавление или със състезателни подбуди. Самият плат не е еластичен, еластичността се постига благодарение на пружините, които задържат много потенциална енергия.

batut

Първият съвременен батут е конструиран от Джордж Нисен и Лари Грисуолд през 1936 година. Нисен тогава бил гимнастик и гмуркач, а Грисуолд – акробат, като и двамата са били възпитаници на Униерситета в Айова, САЩ. През 1942 година двамата създават компанията Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company, която започва комерсиалното производство на батути.

Батут се използват и в тренировката на астронавти – през Втората световна война Военновъздушното училище на САЩ започва използването на батут за обучението на пилоти и навигатори, като по този начин им дава възможност да се възползват от практически опит в пространствената ориентация, който дотогава не бил възможен. След войната развитието на космическите програми отново се възползва от възможностите на батута за обучението на съветски и американски астронавти, като им предоставя ценната възможност да тренират различни позиции на тялото по време на полет.

Батутът и скачането върху него са част и от професионалния спорт, като дори участват в олимпийската програма от 2000 година насам и са много изгодни спортни стоки. В състезанието професионалните атлети изпълняват впечатляващи въздушни номера и фигури докато отскачат на височина до десет метра. Трамплините са част и от други спортове като сламбол и босабол – варианти на баскетбола и волейбола, но с участието на батути.

Батутът е изключително интересно и забавно изобретение, което води със себе си както забавление, така и физическо упражнение. Дори да не желаете да достигате спортни висоти, винаги може да използвате конструкцията в задния си двор, където да разпускате заедно с деца, родители, приятели и съседи в хубавото време като се забавлявате и тренирате едновременно. И не забравяйте винаги да сте въоръжени с видеокамера за да не пропусне света някое от вашите постижения.