История на велосипеда - полезна информация

История на велосипeда

Още от времето когато е изобретено колелото се е появило и най-използваното превозно средство с човешка тяга - велосипеда. Само през 19-ти век са изработени около един милиард бройки велосипеди по света, което е доста повече от автомобилите.

Велосипеди са основно средство за транспорт в много региони и се използва за много дейности. Основната му конструкция се е променила малко във времето, рамка със задвижвани от верига две колела. Променят се само някой детайли след появата на по-нови материали. 🚲

Istoria velosipeda

Първоначално велосипедите са били с дървена рамка, докато барон Карл фон Драйс не е създал първия предшественик на днешния велосипед около 1817 година, като първото колело 🚲 е било доста по-голямо от задното. Педалите са задвижвали само първото колело и движението не се е предавало на задното.

През 1842 година дори е записано първото транспортно произшествие с 🚲 велосипед, където един господин е блъснал момиченце и глобен 5 шилинга в Глазгоу.

По късно през 70-те години се е появило и задвижването на задно колело. Започнали да премахват дървените части и да ги заменят с метални. В Ковънтри се появила и първата фабрика за велосипеди.

За създаване на по-голяма устойчивост през 1885 г. изместили седалката по-назад, което довело до въвеждане на верижно задвижване за 🚲 предаване на движението от педалите към колелото измислено от James Starley.

Това е първото съвременно колело и от тогава до ден днешен се въвеждат само някои модификации за още по-голямо удобство. Направили седалката да се закрепя на триъгълник, да се мести нагоре на долу и т.н.

Исторически погледнато, материалите използвани за направа на велосипеди следват пътя на самолета. 🚲 През 30-те години на миналия век са били стоманени елементи, а след 80-те от алуминий. По-скъпите мотори използват въглеродни влакна , благодарение на значително по-ниско тегло и способност за профилиране. Днес има от титанови сплави и на скоро китайците направиха от бамбук и други екзотични модели.

До края на века са изобретили и спирачките, лагерите и фаровете. 🚲 До преди двадесетина години всички велосипеди спираха с контри, но поради някои неприятни дефекти днес има само такива с предна и задна спирачка.

От началото до сега велосипедите се използват вместо коне в много професии по транспорта, пощенските услуги, полицията и доставките. Широко се използват велосипеди за развлекателни и спортни цели.

Ако нямате възможност да карате велосипед , може да го замените с велоергометър вкъщи. Топ Марки: Finnlo, Master, Bodyflex, Bodysolid