Колела за спорт

Колела

Колелата 🚲 могат да бъдат категоризирани по много различни начини: по функция, по брой на колоездачи, по конструкция, според задвижването си и т.н. Най-широко разпространените видове колела 🚲 на Българския пазар могат да се изброят така: планински колела , състезателни колела , туристически колела , хибридни колела , кросови колела, колела BMX , сгъваеми модели, дамски, мъжки, детски и др.

kolela

Освен това могат да бъдат велосипеди с едно колело , триколки или бъги. 🚲 При всички модели обаче се изисква колоездача да запази равновесие и затова те могат да останат изправени само при определени изисквания.

Велосипедът или както му казват на децата колелото е най-ефективното средство за транспорт 🚲 от гледна точка на енергийната, която човек трябва да изразходва. От механична гледна точка, до 80-90 % от енергията, доставена от велоездача се предава и много зависи от механизмите на колелото.

Поради това скоростта на придвижване от един човек с 🚲 велосипед е средно 16-24 км / ч , а най-бързата скорост с велосипед върху равна повърхност е 133 км/ч. Като за кросовите модели се създават условия за „полегнала“ стойка на колоездача.

Тези скорости се определят от задвижването, което най-често е с зъбни венци и вериги от които се получава предавателното число и скоростите. Обикновено отпред има 3 венеца, а 5 до 11 зъбни колела. Този вид задвижване позволява да имате скорости, които да превключвате, а докато предавката с ремък позволява само една скорост, макар че има по-лесна поддръжка.

Особено влияние за скоростта имат гумите. Пътните колела 🚲 използват гуми широки 18-25 милиметра, най-често напълно гладки за да се търкалят бързо върху гладки повърхности. Офроуд гумите обикновено са между 38 и 64 mm и имат протектори за захващане в кални условия или метални шипове за лед. Ако се чудите какви гуми да изберете трябва да имате в предвид следното: за по-дебели тръби на рамката ви трябват по-дебели гуми.

Велосипеда определено е повлиял на нашата духовна култура и живот. 🚲 Много от частите измислени за него са послужили после в автомобилостроенето. Безспорен факт за неговата ценност е това, че все още има много кражби на колела и днес.