Планински велосипеди

Планински велосипеди

Планинските велосипеди са предназначени, както се подразбира от името им, за каране в пресечени местности, където условията са трудни и нестандартни. Характерно за този тип колела е че имат олекотена, но подсилена рамка, което прави изпълнението по-скъпо, както и че разполагат с по-широки гуми с по-дебел грайфер за по-добро сцепление с настилката. Друга важна особеност за планински велосипеди е наличието на амортисьори или дерейльори, които са важни при преминаването на пресечен терен, тъй като липсата им би означавала почти невъзможно придвижване през неравния терен.

Null

По своето предназначение, планинските велосипеди се делят на много подвидове в зависимост от целта, за която се използват. Съществуват няколко основни направления на планинското каране като cross-country каране през пресечена местност, freeride – което се характеризира с движение в пресечена местност в комбинация със скокове, трикове и техническо майсторство по време на цялото това изпълнение, downhill спускане, както и различни слаломи и каране през обозначени участъци. В зависимост от вида каране има избор и на подходящи за целта планински велосипеди, като с трудността настъпват и изискванията към качеството на материалите и изпълнението на различните модели.

Горните подразделения са предназначени за хора, които се занимават активно с подобен тип спорт или хоби и планинските велосипеди, които отговарят на високите критерии в този тип каране са скъпи и сложни машини, които не отстъпват и на смятани за по-сложни инженерни изобретения. Ако вие все пак сте решили, че искате да карате в планината или в някой друг пресечен терен, за който са неподходящи градските колела, може да помислите и за икономичен модел, който е дизайнерски изграден за планинско каране в определени ценови параметри.

Много често в България хората предпочитат да купуват планински велосипеди дори за каране в града, което е разбираемо като се имат предвид градските условия, липсата на велосипедни алеи и огромните дупки по улиците. Освен това планинското колело може да се приеме за по-универсално, тъй като спокойно може да се движи и по равни участъци, за разлика от градските, които са способни да се движат адекватно единствено по гладка повърхност.

Планинският велосипед, е удобен вариант за всеки, който търси надеждност и удобство при каране в неравни условия. Световно-известни производители на велосипеди са Спринт и Cross. Разгледайте и предложенията ни за колела за баланс.